Speciální autobusy byly v provozu od 10. června na čtyřech a o letních prázdninách na sedmi vybraných linkách. Turisty vozily do konce září a najely v součtu téměř 58.000 kilometrů.

"Ve srovnání s loňským rokem, který byl velmi úspěšný, bylo přepraveno o něco méně cestujících. To způsobilo ukončení obsluhy úseku Slavonice - Jemnice - Vranov nad Dyjí - Lukov - Znojmo od 3. září na pravidelné zelené lince. Spoje linky zůstaly pouze na trase České Budějovice - Třeboň - Jindřichův Hradec - Slavonice. K tomuto kroku jsme přistoupili na základě nepřiděleného příspěvku od Jihomoravského kraje pro rok 2017 a v předchozích letech i pro rok 2015," uvedl generální ředitel společnosti GW BUS Robert Krigar.

Cyklobusy dotuje společnost ČEZ, která na ně přispívá ročně dva miliony korun. Podle jejích zástupců projekt podporuje životní prostředí. "Cyklisté se na výjimečná místa dostanou bez toho, aniž by museli jezdit po hlavních silnicích a zároveň mohou nechat doma auto. Tedy hned několik oblastí, které v souladu s naší dohodou s krajem systémově podporujeme," uvedl Petr Šuleř ze Skupiny ČEZ.

Tento dopravní systém funguje v Jihočeském kraji 15 let. Cyklisté v regionu mohou využívat téměř 5000 kilometrů tras. Letos přibyla například cyklostezka mezi Třeboní a Novou Hlínou na Jindřichohradecku.