"Proces (jednání o odchodu Británie z EU) potrvá déle, než jsme si původně mysleli," řekl Juncker na univerzitě v Lucemburku. "V současnosti nemůžeme najít žádný opravdový kompromis v otázce zbývajících finančních závazků Spojeného království," dodal.

Na summitu Evropské unie, který se uskuteční příští týden v Bruselu, tak podle Junckera ještě nebude možné rozhodnout o otevření druhé části jednání o budoucích obchodních vztazích.

"Když sedíte v hospodě a objednáte si 28 piv a jeden kolega pak odejde a nezaplatí - to prostě nejde. Musí zaplatit, oni musí zaplatit," řekl předseda Evropské komise. Zdůraznil ale, že se nechce Britům mstít za jejich rozhodnutí opustit evropskou osmadvacítku.

Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier už ve čtvrtek po pátém kole jednání uvedl, že zatím nebylo dosaženo dostatečného pokroku na to, aby se mohlo s Británií jednat o budoucích vztazích. I Barnier za důvod "blokády" označil finanční otázky.

EU trvá na tom, aby Británie před odchodem z unie uhradila své finanční závazky. Hovoří se o částce 60 až 100 miliard eur (1,5 až 2,6 bilionu Kč). Londýn požadavky považuje za přehnané a platit zatím odmítá. Podle dnešního vyjádření mluvčího britské vlády bude chtít premiérka Theresa Mayová se svými evropskými kolegy o sporu kolem financí mluvit na nadcházejícím unijním summitu.

K dosažení pokroku v jednání o brexitu dnes vyzvala ústy svého mluvčího i německá vláda. "Čas běží," řekl mluvčí Steffen Seibert. Podle něj závisí pouze na Británii, zda se jednání posunou do další fáze.