Místo germanizace francouzského pracovního trhu by podle Varufakise měl Macron obnovit politiku takzvané prázdné židle a neúčastnit se žádných vrcholných evropských setkání, dokud Německo nesvolí k vytvoření společného evropského rozpočtu.

Varufakis sdílí Macronův názor, že východiskem z krize eurozóny je federalizace. Pokud ale Macron doufá, že Německo k ní svolí výměnou za zpružnění francouzského trhu práce a větší úspory, které ve Francii prosazuje, neuspěje. Proti jsou totiž německá kancléřka Angela Merkelová a strana svobodných demokratů FDP, s nimiž Merkelová jedná o vytvoření vládní koalice.

"Jeho jediná šance je politika prázdné židle, jak ji svého času praktikoval generál de Gaulle... Jinak je s eurem konec," radí Macronovi Varufakis.

Podle někdejšího řeckého ministra financí si jen málo Evropanů uvědomuje, do jaké míry ovlivňuje jejich život takzvaná euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny. "Převzala moc Evropské komise, která už je jen stínem sebe samé... Nejvíc je ale šokující, že uvnitř tohoto orgánu nerozhodují ani samotní ministři. Rozhodnutí přijímají za zavřenými dveřmi obskurní, nevolení technokraté," vzpomíná Varufakis na období, kdy se jako ministr financí takových setkání účastnil a která popisuje ve své nové knize Rozhovory mezi dospělými (Conversations entre adultes).

Varufakisova představa je volená evropská federální vláda, jejíž legitimně zvolený ministr financí by vybíral evropské daně. Inspirovat by se prý Evropa mohla ve Spojených státech. "Dnes máme 19 států bez příslušné centrální banky a Evropskou centrální banku (ECB) bez vlády! Je to absurdní."

Varufakis se nedomnívá, že odchod dlouholetého německého ministra financí Wolfganga Schäubleho ulehčí vztah Athén a Berlína. Jeho dogmata prý v Německu přetrvávají a prostřednictvím možného vstupu FDP do vlády dokonce nabyla na síle. Politika škrtů dusí zadlužené členské státy a když se nic nezmění, bude to znamenat konec eura. Francie je podle Varufakise jedinou zemí schopnou učinit tomu přítrž.

Současná čísla dokládající oživení ekonomiky eurozóny označuje Varufakis za zavádějící. Nově vzniklá pracovní místa jsou nekvalitní, investice historicky vůbec nejnižší. Spotřebu uměle nafukuje zadlužování domácností a politika ECB.

Z Varufakisova rodného Řecka odešli nejschopnější mladí lidé a emigrace podle něj pokračuje. Tisíce firem se usadily v Bulharsku, které má jen desetiprocentní korporátní daň. Pokud se nic nezmění, je Řecko odsouzeno k tomu, aby zpustlo, uzavírá Varufakis.