Postup Washingtonu podle Larídžáního rozpoutá na mezinárodním poli chaos. Vyjádřil proto naději, že Moskva bude hrát klíčovou roli při řešení vzniklé situace.

Čína a Německo dnes vyzvaly Spojené státy k zachování dohody. "Věříme, že zachování úmluvy je klíčové pro zajištění celosvětového jaderného odzbrojování a nešíření jaderných zbraní. Doufáme, že dohodu zachovají a budou dodržovat všechny zúčastněné strany," cituje agentura AFP mluvčího čínského ministerstva zahraničí.

Mluvčí německé kancléřky Stefan Seibert uvedl, že Berlín má na dodržování dohody velký zájem. "Pokud... tak důležitá země jako jsou Spojené státy se rozhodne jinak, budeme se svými mezinárodními partnery pracovat ještě důrazněji na tom, abychom ji zachovali," dodal.

Jadernou smlouvu s Íránem uzavřelo v roce 2015 šest světových mocností včetně Spojených států, které tehdy vedl Trumpův předchůdce Barack Obama. Trump tvrdí, že dokument slouží Teheránu jako zástěrka pro rozvoj nukleárního programu. Ostatní světoví vůdci úmluvu dál podporují.