Zvýšení počtu leteckých útoků souvisí s novou americkou strategií v Afghánistánu, kterou v srpnu oznámil šéf Bílého domu Donald Trump, uvedlo americké letectvo.

Nejméně 38 procent z těchto obětí padá na vrub mezinárodních vojenských sil, zatímco většina byla připsána afghánskému letectvu, jež začalo podnikat vlastní útoky. Více než dvě třetiny obětí byly ženy a děti, informovala zpráva OSN.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulát Vazírí zjištění vyšetřovatelů popřel. "Je zcela zřejmé, že Taliban a další povstalecké skupiny zabily daleko více civilistů," řekl a dodal, že povstalci "užívají civilisty jako lidské štíty a ukrývají se v obydlených oblastech".

Úhrn mrtvých a zraněných civilistů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku mírně poklesl, uvedla zpráva OSN. Letos při bojích v Afghánistánu zemřelo nejméně 2640 civilistů a 5379 jich bylo zraněno. Loni si ve stejném období boje s povstalci vybraly 2616 mrtvých civilistů a 5915 zraněných.

Celkově OSN přičítá 64 procent mrtvých civilistů skupinám protivládních povstalců, například Talibanu a Islámskému státu, 20 procent pak provládním silám.