Zahájení prvního školního roku předcházela rozsáhlá příprava. "Trávila jsem i dvanáct hodin denně u počítače, protože administrativně vše zvládnout bylo opravdu náročné," řekla ČTK Karolína Kostínková, které se v lesní školce říká průvodce. "Svému projektu věřím a teď sklízím jeho ovoce, kdy vidím spokojené děti a spokojené rodiče," uvedla.

Lesních školek je v Česku asi 140, registrace do školského rejstříku jim umožňuje čerpat státní dotace. "Peníze však přichází čtvrtletně a všechny padnou na zajištění potřebných dokumentů a zaplacení pracovní síly, která musí být i pro tak malou skupinu," řekla Kostínková. Zatím do školky chodí sedm dětí ve věku od zhruba tří let až po pětiletého Matěje. Díky novele školského zákona mohou děti také v lesních školkách bez komplikací absolvovat povinný poslední rok předškolního vzdělávání.

K otevření Lesní školky Venku Kostínkovou vedly mimo jiné zkušenosti ze zahraničí. "Působila jsem jako průvodce ve Skotsku a spousta lidí mě motivovala, abych školku otevřela. Navíc se naskytlo krásné zázemí se srubem a velkým pozemkem," popsala.

Děti jsou venku za každého počasí. "Učíme se skrz přírodu, podporujeme zvědavost a kreativitu, podřizujeme dětem a jejich náladám program. Věříme jim, že nespadnou ze stromu, vyzkouší si práci s nástroji a s ohněm," zmínila Kostínková rozdíly oproti klasické mateřské škole. "Je to tady lepší než v klasický (školce)," řekl ČTK pětiletý Matěj. "Nejvíc mě baví lezení po stromech," dodal.

V areálu, odkud lze pozorovat muflony nebo srnky, jsou natažená lana, či hudební koutek ze starého nádobí. "Les je nejlepší hřiště, nabízí nepřeberné množství aktivit," podotkla Kostínková. Do denního režimu je zařazena angličtina. "A příští týden začínáme s tai-chi," dodala průvodkyně.

Lesní školka se zapojuje také do společenského dění ve městě. "Chceme ukázat lidem, že vzdělávat se v souladu s přírodou má smysl," řekla Kostínková. Překážkou podle ní nebudou ani mrazy. "Jsou lesní školky i ve Švédsku a taky fungují," dodala.