Policisté též dostali příkaz, aby obsadili ta vzdělávací a občanská centra, u nichž se přepokládá, že bych v nich Katalánci mohli volit. Prokuratura ještě neoznámila, kdy policie budovy obsadí. Předpokládá se, že tak učiní v pátek večer po skončení vyučování, aby místa nemohli okupovat dobrovolníci a aktivisté.

"Můžeme potvrdit, že v Katalánsku se neuskuteční platné referendum. Veškerá logistika hlasování byla rozložena," řekl dnes reportérům představitel španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. Odkazoval tím na skutečnost, že katalánská volební komise byla pod hrozbou pokuty rozpuštěna, hlasovací lístky zabaveny a nebude ani kde hlasovat, uvedla agentura Reuters.

Centrální vláda v Madridu hlasování považuje za nelegální. V průběhu minulých týdnů podnikla řadu politických a zákonných opatření, aby mu zabránila. Ústavní soud na její žádost pozastavil platnost referenda. Madrid převzal kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu a do Barcelony i dalších měst dorazily posily stovek policistů.

Španělský premiér Mariano Rajoy se dnes ve Washingtonu setkal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. "Jsem zkrátka pro jednotné Španělsko," řekl mimo jiné Trump novinářům při té příležitosti. "Myslím, že Katalánci by se neměli od Španělska odtrhnout. Bylo by to podle mě bláznivé," dodal.

Rajoy uvedl, že nepomýšlí na předčasné volby. Španělská média informovala, že španělský premiér kvůli plánovanému referendu zrušil svou cestu do Tallinnu, kde se tento pátek bude konat summit EU.