"Že kandiduji ve volbách ještě neznamená, že si musím nechat všechno líbit," napsal dnes na facebooku Kern, který stojí v čele rakouské velké koalice od loňského roku. "List Österreich vede kampaň proti mé osobě. Každý den zveřejňuje pomlouvačné texty a zesměšňující fotomontáže," dodal kancléř s tím, že noviny "překročily hranici".

Bulvární deník Österreich, který je podle agentury DPA známý svým vyhroceným zpravodajstvím, v uplynulých dnech obsáhle citoval z interního dokumentu, který údajně sepsal bývalý poradce sociálních demokratů a ve kterém je Kern označován za lehkou váhu a za "princeznu". Rakouského kancléře noviny dokonce na fotomontáži oblékly do princeznovských šatů.

Deník Österreich, který denně vychází ve zhruba půlmilionovém nákladu, dnes svůj postup při informování o interním dokumentu obhajoval. "Byla v něm popsána - celkem bez příkras - všechna slabá místa kancléře (od jeho chybějící schopnosti kritizovat a přijímat kritiku až po jeho 'panické reakce' na kritické novinové články)," uvedl list v prohlášení.

Inzeráty, které rakouská sociální demokracie hodlala před říjnovými předčasnými parlamentními volbami zveřejnit v listu Österreich, měly podle jeho vedení hodnotu 50.000 eur (1,3 milionu Kč). Tato částka neovlivní ani volební výsledek SPÖ, ani hospodářský úspěch novin, dodal šéfredaktor. Kernovo chování bulvární deník přirovnal k nedemokratickému stylu amerického prezidenta Donalda Trumpa.