Konzervativní unie CDU/CSU zůstala i po nedělních parlamentních volbách ve spolkovém sněmu nejsilnější, když společně získala 32,9 procenta hlasů. Oproti volbám před čtyřmi lety přišla ale zhruba o 8,5 procentního bodu. CSU v Bavorsku ztratila dokonce 10,5 bodu, když dostala 38,8 procenta hlasů.

Pro stranu, která má v Bavorsku od druhé světové války prakticky nepřetržitě premiéra, to rok před tamními volbami není dobré znamení. Část straníků má obavu, že by CSU na podzim 2018 mohla ztratit většinu v zemském sněmu.

Seehofera, který údajně před parlamentními volbami řekl, že v případě neúspěchu dá svou hlavu na špalek, už k rezignaci vyzvalo jedno okresní a jedno místní sdružení CSU. Přidal se i první zemský poslanec strany Alexander König. "Potřebujeme jiného lídra kandidátky pro zemské volby," nechal se slyšet a hned navrhl bavorského ministra financí a Seehoferova velkého konkurenta Markuse Södera.

Předseda CSU dnes požadavky na odchod z čela strany kritizoval. Místem, kde se takové otázky mají řešit, je podle něj nadcházející stranický sjezd. "Všechno ostatní není nápomocné v této těžké situaci, kterou v Berlíně musíme zvládnout," podotkl.

O možném odchodu osmašedesátiletého Seehofera se mluvilo už v minulosti. On sám tvrdil, že před zemskými volbami v roce 2018 odejde do politického důchodu. Letos v dubnu ale oznámil, že navzdory dřívějším prohlášením hodlá v politické kariéře pokračovat.