Referendum se týkalo autonomních kurdských oblastí na severu Iráku a také několika míst, na něž si dělají nárok jak Kurdové, tak irácká vláda. Kurdské vedení chce na základě výsledku referenda začít s centrální vládou jednat o případném odtržení autonomie od Iráku. Bagdád to ale odmítá a stejně tak okolní země s početnou kurdskou menšinou.

Irácká vláda už vyloučila možnost vyjednávat s Kurdy o odtržení jejich provincií od zbytku Iráku. "Nejsme připraveni jednat o výsledku referenda, protože je neústavní," prohlásil premiér Hajdar Abádí.

Podle mluvčího volební komise Kurdistánu k urnám přišlo v pondělí 3,3 milionu z 4,5 milionu občanů oblastí, kde se hlasovalo.

Kurdové už začali oslavovat, a to nejen na severu Iráku, ale také v Íránu. V Irbílu, který je střediskem kurdských autonomních oblastí v Iráku, už večer uspořádali ohňostroje a v ulicích se objevily kurdské prapory. Tančilo se na ulicích a automobily projížděly s houkajícími klaksony. Mnoho lidí vyšlo do ulic i v kurdských oblastech v Íránu. Mávali nad hlavami zapnutými mobily a provolávali podporu Kurdům v Iráku. O shromážděních informovala i íránská státní televize, což je v Íránu výjimka, jak upozornila agentura AP.

Proti referendu v Iráku se postavil Írán, Turecko, irácká vláda a neschvaluje ho ani Sýrie. Na území těchto zemí žije zhruba 30 milionů Kurdů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obvinil regionální vedení iráckých Kurdů ze "zrady", protože prosazuje nezávislost a uspořádalo referendum. Zopakoval výhrůžku, kterou použil v pondělí, když řekl, že iráčtí Kurdové vyhladoví, když Turecko začne blokovat jejich vývoz na hranici. "Do poslední chvíle jsme nevěřili, že (kurdský prezident Masúd) Barzání udělá takovou chybu a referendum uspořádá. Zjevně jsme se mýlili. Toto referendum, pořádané bez jakékoli dohody, je zradou," řekl Erdogan v televizi. Podobně jako v pondělí pohrozil, že Turecko může zavřít ventily ropovodů, jež dopravují ropu z kurdských oblastí přes Turecko do přístavů.

Podle Erdogana může Turecko zareagovat mnoha způsoby, ekonomickými i dopravními sankcemi.