Na otázku: "Chcete, aby se kurdský region a kurdská území mimo oblastní správu staly nezávislým státem?" v referendu odpovídali obyvatelé čtyř kurdských provincií na severu země, obyvatelé sporné ropné provincie Kirkúk, lidé žijící v oblasti kolem severoiráckého města Machmúr, obyvatelé regionu kolem města Sindžár u syrských hranic a lidé žijící v oblasti kolem města Chanakín na severozápadě země u hranic s Íránem.

Hlasovat mohli všichni registrovaní občané vymezených oblastí, a to jak Kurdové, tak ostatní. Jedinou podmínkou bylo, že jim musí být nejméně 18 let.

Výsledek nebude závazný, ale poskytne současnému vedení iráckých Kurdů mandát k vyjednávání o odtržení iráckých kurdských oblastí s Bagdádem a okolními státy.

Vláda v Bagdádu s referendem nesouhlasí a označila ho za protiústavní. Premiér Hajdar Abádí nařídil bezpečnostním silám, aby chránily "všechny občany, kteří budou čelit hrozbám". V sporné ropné provincii Kirkúk byl z bezpečnostních důvodů vyhlášen dnes v noci zákaz vycházení.

Referendum Kurdů odmítá také Írán, Turecko a Sýrie, kde žije početná kurdská komunita. Tyto země se obávají, že i u nich se zvýší tlak Kurdů na nezávislost.