Národní hymnu v amerických sportovních arénách hrají a zpívají před zahájením každého ligového utkání. Největší protest viděli diváci v neděli v Nashvillu, kde se při ceremoniálu na hřišti neobjevili žádní hráči z domácího týmu Tennessee Titans ani hostujícího Seattle Seahawks. "Nebudeme vzdávat čest nespravedlnosti, kterou strádají černoši v této zemi. Jsme jednotní v odporu proti těm, kdo popírají naše základní svobody," uvedli v prohlášení hráči ze Seattlu.

Na hřišti při hraní hymny vznikla podle listu The New York Times bizarní situace, kdy kamery mohly zabírat jen funkcionáře a maskoty obou klubů.

V Chicagu při státní hymně na hřiště nepřišli hostující fotbalisté z Pittsburghu, v New Yorku se k protestu připojil i majitel klubu NHL New York Jets Christopher Johnson. Podobnou scénu viděli i diváci v Houstonu, kde hostující hráči klubu New England Patriots protestovali pokleknutím. Členové týmu i majitel Robert Kraft jsou přitom považováni za Trumpovy stoupence, píše The New York Times.

Protestovalo se v arénách v Los Angeles, ve Filadelfii, v Detroitu i v Indianapolisu. V několika městech se při protestním aktu z tribun ozývalo nesouhlasné bučení. Projevy odporu proti Trumpovým výrokům zaznamenali o víkendu novináři prakticky při všech zápasech NFL.

Protest naopak podle médií nijak nezasáhl do nedělního kola automobilové série NASCAR. Majitelé několika automobilových týmů prohlásili, že v otázce respektu k americké hymně stojí za prezidentem. "Jsem tak hrdý na NASCAR, jeho podporovatele a fanoušky. Nesmířili se s neúctou k naší zemi a naší vlajce, což dali hlasitě a jasně najevo!" napsal dnes na twitteru Trump.

Za hráče NFL se naopak postavila řada umělců, mimo jiné americký zpěvák Stevie Wonder, britský rockový hudebník a někdejší člen kapely Pink Floyd Roger Waters, americký písničkář Eddie Vedder z Pearl Jam nebo americký kytarista Dave Matthews.

Trump dal několikrát najevo svůj odmítavý postoj k protestům proti tvrdému policejnímu přístupu k černošské menšině. Spor s americkými fotbalisty se rozhořel poté, co Trump v pátek vyzval vedení NFL, aby neumožnilo hrát těm sportovcům, kteří dávají najevo své názory během americké hymny. "Nepotěšilo by vás, kdyby jeden z těch majitelů (klubů) NFL, když někdo neprojevuje respekt naší vlajce, řekl, hned toho zkurvysyna stáhněte z trávníku, pryč s ním, má padáka?" řekl Trump davu svých příznivců na pátečním mítinku v Alabamě.