Připomněl, že dvouleté přechodné období, o kterém poprvé hovořila britská premiérka Theresa Mayová minulý týden v italské Florencii, není v jeho stávajícím vyjednávacím mandátu obsažené. Barnier na tiskové konferenci krátce před začátkem dalšího, už čtvrtého jednacího kola podotkl, že podobnou otázku ale mohou už nyní upravovat některá doporučení, která od členských států před jednáním dostal.

"Každé přechodné období bude muset respektovat regulační a finanční rámec jednotného trhu. Mluvíme tak o prodloužení platnosti evropské legislativy po určité konkrétní období," upozornil Barnier. Dál by tedy i pro Brity měly platit například pravidla týkající se rozpočtové kázně či nejrůznější unijní regulace.

Florentská řeč premiérky Mayové se nicméně nesla v "konstruktivním duchu", řekl Barnier na začátku setkání s britským vyjednavačem Davidem Davisem. EU podle něj chce zjistit, jak se její návrhy změní v konkrétní návrhy britské strany. Davis reagoval, že nynější jednací kolo bude stavět na minulých vyjednáváních a konkrétních návrzích z premiérčina vystoupení. "Naše týmy nyní musí probrat detaily," podotkl.

Český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař po schůzce zástupců států s Barnierem poznamenal, že první fáze jednání stále není u konce. "My doufáme, že za ten měsíc budeme moci dosáhnout toho potřebného pokroku," řekl. Podle představ EU by měla jednání v nynější první fázi, tedy o podobě samotného britského odchodu na konci března 2019, výrazně pokročit před tím, než se bude možné začít s Londýnem bavit o budoucnosti vzájemných vztahů. Barnier předpokládal, že tento posun potvrdí summit EU na konci října, nyní se už ale diplomaté často zmiňují spíše až o vrcholném setkání šéfů států a vlád unie v prosinci.

Úvodní Davisovo prohlášení před večerní diskusí s Barnierem ovšem také ukázalo trvající rozpor ohledně klíčové otázky finančního vyrovnání a závazků, které má Londýn dodržet. Ta je pro EU jednou ze tří základních věcí, které musí být vyřešeny před posunem rozhovorů do další fáze, tedy k budoucnosti. "Británie dodrží závazky, které na sebe za svého členství vzala. Ale je zjevné, že dohoda v této věci je možná jen v kontextu a společně s novým zvláštním a hlubokým partnerstvím s EU," řekl ovšem Barnier.