V dopise německé kancléřce Juncker podle Schinase vyjádřil přesvědčení, že nadcházející jednání o nové německé koaliční vládě ke vzniku silného kabinetu v Berlíně přispějí.

Volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, která ale utrpěla ztráty, stejně jako její dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD) na druhé příčce. Nejvýznamnější političku současné Evropy tak doma čekají nejspíš komplikovaná vyjednávání o koalici s liberální FDP a Zelenými. V novém Spolkovém sněmu bude přitom třetí nejsilnější stranou protiunijní, protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD).

"Je třeba rozlišovat mezi těmi, kdo zpochybňují naše konkrétní politiky, od těch, kteří se snaží Evropskou unii zničit," poznamenal k tomu dnes Schinas. Je proto podle něj třeba hledat skutečné odpovědi na problémy, které lidi v EU znepokojují. "Je také třeba postavit se populistickým prohlášením a vysvětlovat Evropu lépe," řekl.

Propad SPD je zklamáním pro jejího lídra a někdejšího předsedu europarlamentu Martina Schulze, Junckerova dlouholetého přítele a na evropské úrovni jednoho z nejbližších spoluhráčů. "Předseda (Evropské komise) se Schulzem mluvil telefonicky. K přátelům je velmi loajální," podotkl dnes Junckerův mluvčí Schinas.

Místopředseda komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis doufá, že nová německá vláda, která vzejde z nastávajících koaličních jednání, bude schopna vést dialog o reformě a prohloubení evropské měnové a hospodářské unie. Komise hodlá s vlastními návrhy v této oblasti přijít v prosinci. Už v úterý má vlastní představu o budoucnosti EU přednést francouzský prezident Emmanuel Macron.

Hlavní ekonomický analytik bruselského Střediska evropských politik (EPC) Fabian Zuleeg ale upozorňuje, že výsledek německých voleb může dohodu o změnách měnové unie ztížit. "FDP vedla aktivní kampaň proti vzniku rozpočtu eurozóny a proti průmyslové politice na unijní úrovni s tím, že by takový vývoj vedl k 'unii přesunů'," upozornil. Vláda, jejíž součástí by byla FDP, by se tak podle něj nejspíš chovala stejně málo pružně jako někdejší kabinet CDU/CSU-FDP v době největší unijní dluhové krize.