Turecko a Írán mají vlastní kurdskou menšinu a obávají se, že referendum v Iráku posílí separatistické tendence Kurdů i v těchto zemích.

Íránská agentura Tasním oznámila, že prezident Hasan Rúhání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem hovořil o situaci v Iráku a také v Sýrii. "Zdůraznili nezbytnost udržet Irák jednotný a zajistit bezpečnost a stabilitu v celé oblasti," citovala agentura personálního šéfa Rúháního úřadu. Rusko a Írán patří ke spojencům syrské vlády a Írán podporuje vládu v Bagdádu.

Referendum zorganizovala kurdská regionální správa v Iráku a až tři miliony lidí se v něm mohou vyjádřit k otázce, zda si přejí nezávislost iráckého Kurdistánu.

Turecko, které má vlastní silnou kurdskou menšinu, dnes uzavřelo ze své strany hraniční přechod do iráckého Kurdistánu. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že přechod bude později uzavřen zcela. Nezávislost Kurdů je podle něj pro Turecko nepřijatelná. Erdogan zdůraznil, že turecká armáda je na hranici a že to není bezdůvodné. "Můžeme jedné noci nečekaně přijít," řekl v náznaku možné vojenské intervence. Turecko podle něj může přikročit k politickým, ekonomickým i vojenským opatřením a může také zastavit přepravu ropy z kurdských oblastí v Iráku.

Turecký premiér Binali Yildirim řekl, že Ankara chce nyní posílit vztahy s Bagdádem. Turecko bude podle něj v otázce hraničních přechodů, letišť a obchodu s ropou v iráckých kurdských oblastech považovat za jedinou právní autoritu vládu v Bagdádu. Turecko chce s Bagdádem rovněž posilovat vojenskou spolupráci.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim referendum o nezávislosti iráckých Kurdů odsoudil. "My uznáváme pouze jednotný Irák a odmítáme vše, co vede k rozdrobení Iráku. Referendum odsuzujeme a neuznáváme, to jsem také včera (v neděli) řekl iráckému ministrovi zahraničí," sdělil Mualim.

Separatistickým snahám Kurdů čelí také syrská vláda. Syrští Kurdové v neděli uspořádali ve svých regionech na severu Sýrie první část z třífázových voleb. Mají vyústit v ustavení parlamentu a vlády v kurdských oblastech. Syrští Kurdové ale tvrdí, že o nezávislost neusilují a že chtějí zůstat součástí decentralizované Sýrie.