Jak CDU, tak CSU ve volbách do Spolkového sněmu výrazně oslabily a především v bavorské CSU se nyní debatuje o tom, jak na to reagovat. Objevují se přitom hlasy, že by se strana měla posunout více doprava, aby znovu získala voliče, kteří přeběhli k protestní Alternativě pro Německo (AfD), a aby uspěla v bavorských zemských volbách v příštím roce.

Debata se dnes dokonce vedla i o tom, zda CDU a CSU utvoří společnou frakci, což je přitom za běžných okolností téma, které by nikoho nenapadlo otvírat. V minulosti se to stalo jen jednou, a to v listopadu 1976, kdy se tehdy čerstvě zvolení poslanci CSU rozhodli, že nebudou nadále součástí společného klubu. Už o několik týdnů později ale své rozhodnutí vzali zpět.

Seehofer dnes na jednání špiček CSU v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že je třeba o společné frakci diskutovat. Následně uvedl, že by ukončení spolupráce nepovažoval za správnou cestu. Při hlasování o pokračování spolupráce se pak neobjevil jediný hlas proti.

Po několikahodinovém jednání předsednictva CSU Seehofer podpořil postup Merkelové, jež chce o příští vládě jednat s FDP, Zelenými, ale také sociálními demokraty, kteří nyní vstup do koalice vylučují. CDU a CSU musí podle bavorského premiéra nejprve vyladit své vlastní pozice, aby měly jednotnou linii. Připomněl, že se liší například v otázce stanovení horní hranice pro příjem běženců, kterou Merkelová odmítá.

O tom, že sestavení příští vlády nebude vůbec jednoduché, svědčí i Seehoferova slova, že bude chtít, aby ji odsouhlasil i stranický sjezd CSU. Ještě více by věci mohlo zkomplikovat hlasování všech členů strany, zvláště v době, kdy řada z nich má obavu z kompromisů se Zeleným, které by v očích voličů mohli být přehnané. Seehofer také poznamenal, že ani chvilku nemyslel na odchod z čela strany kvůli volebnímu výsledku.

Sesterské strany CDU/CSU zůstaly i po nedělních volbách nejsilnější, když společně získaly 33 procent hlasů. Oproti volbám před čtyřmi lety přišly ale o zhruba 8,5 procentního bodu. CSU v Bavorsku ztratila dokonce 10,5 bodu, když dostala 38,8 procenta hlasů.