Hlasovat mohou všichni registrovaní občané vymezených oblastí, a to jak Kurdové, tak ostatní. Jedinou podmínkou je, že jim musí být nejméně 18 let. Hlasování se koná přesto, že kurdský prezident Masúd Barzání čelil mezinárodnímu tlaku, aby referendum odvolal.

Proti hlasování je vláda v Bagdádu i země, které mají také silnou kurdskou menšinu, jako je Turecko a Írán. Írán už v neděli vyhlásil zákaz přímých letů do iráckého Kurdistánu.

Bagdád požádal země, aby přerušily přímé obchodování s ropou s iráckým autonomním Kurdistánem. Vyzval také Barzáního vládu, aby centrálním úřadům předala kontrolu nad mezinárodními letišti na území autonomie a pohraničními posty s Íránem, Tureckem a Sýrií. Irácký premiér Hajdar Abádí v neděli referendum označil za neústavní.

"Ohrožuje Irák, mírové soužití Iráčanů a je nebezpečné pro celý region," řekl s tím, že jeho vláda učiní vše pro udržení celistvosti země. Barzání přiznal, že cesta k dosažení nezávislosti bude riskantní. "Jsme připraveni zaplatit za svou nezávislost jakoukoli cenu," sdělil.

Turecko dnes oznámilo, že výsledek referenda neuzná, a vyzvalo ostatní země, aby učinily totéž. Kurdským vůdcům doporučilo, aby se vzdali "utopických cílů". Turecké ministerstvo zahraničí ujistilo, že Ankara využije všech prostředků mezinárodního práva, pokud výsledek dnešního referenda bude pro Turecko znamenat ohrožení. Tureckým občanům žijícím v kurdských autonomních provinciích v Iráku úřad důrazně doporučil, aby odjeli do Turecka, pokud jejich přítomnost v Iráku není nezbytná. Turecký ministr pro celní záležitosti Bülent Tüfenkci popřel předchozí zprávu turecké televize, podle níž Turecko ráno uzavřelo ze své strany hraniční přechod Habur na irácké hranici. Řekl ale, že na něm byla zavedena přísná kontrola.

"Jsem opravdu šťastná, cítím, že budeme svobodní. Nikdo nám nebude vládnout, budeme nezávislí," řekla Suád Pirotová z Kirkúku, kde se také hlasuje. "Čekali jsme na tento den 100 let. Chceme vlastní stát. Dnes je svátek všech Kurdů, řekneme 'ano' našemu drahému Kurdistánu," řekl Rizgar, který hlasoval v Irbílu, ve středisku iráckých kurdských provincií.

Zatímco okolní státy se obávají, že referendum vyvolá vlnu separatistických tendencí mezi Kurdy i v jiných zemích, Iráčtí Kurdové na hlasování pohlížejí jako na oprávněné uznání své pomoci v boji proti islámským radikálům. Kurdové jsou největší etnická skupina, která zůstala po územním dělení po porážce osmanské říše bez vlastního státu. Čítá na 30 milionů lidí, kteří žijí jako menšina hlavně v Iráku, Íránu, Turecku a Sýrii.