Alternativa pro Německo porazila CDU, která stojí v čele spolkové i saské zemské koalice, sice jen o 0,1 procentního bodu, i tak je to ale vítězství symbolické. Podle agentury DPA dosáhla protiimigrační strana v Sasku nejlepšího výsledku ze všech spolkových zemí.

AfD se v Sasku podařilo dokonce získat tři přímé poslanecké mandáty. Němci mají ve volbách dva hlasy - prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny. Právě většinu prvních hlasů dokázali od voličů získat kandidáti AfD v obvodech Zhořelec, Budyšín I a Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Za poslední z nich ve spolkovém parlamentu usedne předsedkyně AfD Frauke Petryová.

Volebním lídrům strany Alice Weidelové a Alexanderovi Gaulandovi, kteří jsou vnitrostranickými oponenty Petryové, se v jejich volebních obvodech přímý mandát získat nepodařilo. To by podle mnohých mohlo opět posílit oslabenou pozici Petryové ve straně. Po oznámení odhadů už předsedkyně AfD oznámila, že výsledek hlasování je pro ni podnětem k přípravám na "změnu vlády v roce 2021".

Kromě AfD přišla CDU v Sasku o jeden přímý mandát také ve prospěch strany Levice, která se s 16,1 procenty hlasů stala třetí nejsilnější stranou ve spolkové zemi u hranic s Českem.

Podle drážďanského politologa Hanse Vorländera je výsledek parlamentních voleb "ranou do tváře" saské CDU, které předsedá zemský premiér Stanislaw Tillich.