"Tleskám našim spojencům z AfD za jejich historický výsledek," uvedla na twitteru předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, která letos podlehla v prezidentském klání současné francouzské hlavě státu Emmanuelovi Macronovi. "Je to nový symbol probuzení evropských národů," dodala Le Penová.

"Gratuluji (spolupředsedkyni AfD) Frauke Petryové a AfD!" napsal na stejné sociální síti předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, jehož uskupení se stalo v březnových volbách druhou nejsilnější stranou v zákonodárném sboru, i když zaostalo za očekáváními.

"AfD velkým vítězem na třetím místě! Srdečné gratulace z Vídně," napsal na svém facebooku předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache. FPÖ by se v říjnových parlamentních volbách v Rakousku mohla stát podle průzkumů druhou nejsilnější stranou. "Touha po změně u našich sousedů je viditelná," napsal dál Strache.

Podle dosavadních odhadů Alternativa pro Německo získala v dnešních parlamentních volbách kolem 13 procent hlasů, a stala se tak po unii konzervativních stran CDU/CSU a sociální demokracii třetí nejsilnější stranou.

Proti vstupu AfD do parlamentu dnes protestovaly stovky lidí na Alexandrově náměstí v Berlíně, poblíž kterého strana slavila svůj volební úspěch, i v centru Kolína nad Rýnem.