CDU/CSU získala podle prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 32,7 procenta hlasů, SPD 20,2 procenta. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám značně pohoršily. CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili podle prognózy i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13,4 procenta Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s 8,9 procenta a Zelení s 9,4 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,5 procenta hlasů.

Sociální demokraté na jasný neúspěch reagovali prohlášením, že nebudou pokračovat v dosavadní velké koalici s CDU/CSU a odejdou do opozice. V úvahu tak přichází v zásadě jen koalice CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených.

Oslabení CDU/CSU, která pod Merkelovou dosáhla svého nejhoršího výsledku zatím v roce 2009 se 33,8 procenta, předvolební průzkumy předpovídaly, takto dramatický propad se ale nečekal. Ještě v červenci se konzervativní unie pohybovala kolem 40 procent, od té doby ale postupně klesala. Poslední průzkumy před volbami jí přisuzovaly většinou kolem 36 procent hlasů.