Malí posluchači si budou moci v průběhu školního roku pod dohledem pracovníků fakulty a partnerů z průmyslu vyzkoušet řadu experimentů a seznámí se s přístroji a zařízeními. "Budou se věnovat 3D tisku z plastu a kovu, výrobě frézovaných zvířátek a figurek, chemickým experimentům, zkoumání vlastností materiálů, parní turbíně a větrné energii, výrobním strojům a zařízením," uvedla organizátorka Eva Krauzová. Navštíví také výzkumné centrum fakulty - Regionální technologický institut.

Podle děkana je snahou fakulty ukázat žákům, že technika nejsou jen dlouhé a složité matematické výpočty z učebnic a tabulí, ale že může být hlavně zábavná. "Byli bychom rádi, kdyby se podařilo alespoň část dětí pro ni nadchnout a rozhodly se ji v budoucnu studovat," řekl.

Projekt Dětské technické univerzity významně podporují podniky Doosan Škoda Power, LEAR Corporation Czech republic, Siemens a ZF Engineering a také zábavní vědecké centrum Techmania Science Center, nakladatelství Fraus a SmartEdu, což je inciativa města Plzně podporující technické vzdělávání od mateřských škol, přes základní a střední školy až po vysoké. Záštitu převzal Plzeňský kraj a město Plzeň. Informace jsou na webu www.detskatechnickauniverzita.cz.

Slavnostní imatrikulace malých posluchačů bude 27. září v 15:00 na fakultě strojní v univerzitním kampusu ZČU. Děti budou docházet na fakultu vždy ve středu od 15:00. Program bude zakončen promocí spojenou s předáním diplomů z rukou děkana.