Podle mluvčí Pentagonu Dany Whiteové byla dnes oznámená vojenská akce nejsevernějším letem americké stíhačky nebo bombardéru v demilitarizovaném pásmu u severokorejského pobřeží ve 21. století. "Zdůrazňuje to, jak vážně bereme lehkomyslné chování (KLDR)," řekla Whiteová s odkazem na stupňující se napětí mezi USA a Pchjongjengem kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu.

"Mise je ukázkou odhodlání Spojených států a jasným vzkazem, že prezident (Trump) má k dispozici mnoho vojenských možností, jak se vypořádat s jakoukoli hrozbou," řekla Whiteová. Washington je podle ní připraven "použít celou škálu vojenského potenciálu k obraně vlasti a jejích spojenců". Letadla startovala z amerického tichomořského ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde působí američtí vojáci.

Pchjongjang uskutečnil 3. září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku. Letos už také otestoval desítky raket a vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a šéf Bílého domu Trump si v poslední době vyměňují urážky. Trump nedávno nazval Kima "rakeťákem na sebevražedné misi" a nejnověji v pátek šílencem, ten zase amerického prezidenta častuje výrazy jako "starý blázen".

Krátce po zveřejnění informace o přeletu amerických letounů u KLDR zahájil svůj projev před Valným shromážděním OSN severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Ostře odsoudil kritiku KLDR, kterou na zasedání Valného shromáždění OSN tento týden nešetřil americký prezident Trump. Ri označil Trumpa za "narušeného člověka", "megalomana" a "krále lhářů". Řekl, že na "sebevražedné misi" není nikdo jiný než Trump. V důsledku Trumpových urážek severokorejského vůdce "rakety KLDR nevyhnutelně navštíví pevninu USA," dodal Ri s tím, že pokud nevinní Američané přijdou o život, bude to vina amerického prezidenta.