KLDR ve čtvrtek sdělila, že chystá dosud nejsilnější test vodíkové bomby. CTBTO uvedla, že k otřesům došlo asi 50 kilometrů od místa, kde severokorejský režim obvykle zkoušky provádí.

Podle nejmenovaného pracovníka jihokorejské meteorologické služby, kterého citovala agentura Jonhap, nebyla naměřena "akustická vlna, která je obvykle registrována v případě otřesů způsobených lidskou činností". "Proto dnešní otřesy (v KLDR) řadíme v daném okamžiku do kategorie přírodního zemětřesení," citovala jeho vyjádření agentura Reuters.

K názoru, že otřesy poblíž severokorejské zkušební střelnice pravděpodobně nebyly vyvolány novým nukleárním testem, dospěl i norský seizmologický ústav Norsar. Dosud vyhodnocené seizmické signály mluví spíše pro následný otřes nebo skalní sesuv v důsledku velkého podzemního jaderného testu ze 3. září, citovala z prohlášení Norsaru agentura DPA.

Dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim 3. září a země se po něm otřásla silou až 6,3 stupně. Rada bezpečnosti OSN v reakci na něj po iniciativě Spojených států přijala minulý týden sankce omezující dovoz ropy do KLDR a vývoz textilu. Severokorejský ministr zahraničí pak uprostřed ostrých slovních výměn mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a diktátorem Kim Čong-unem prohlásil, že jednou z reakcí KLDR by mohl být dosud nejsilnější test vodíkové bomby v Pacifiku.