Konečné oficiální výsledky voleb nebudou zveřejněny před 7.říjnem, kdy budou oznámeny součty hlasů odevzdaných Novozélanďany v zahraničí. Ve volbách z roku 2014 jich bylo kolem 12 procent všech odevzdaných hlasů a mohou mít na výsledek hlasování výrazný dopad, připomněl Reuters.

Podle předběžných výsledků získala Novozélandská národní strana 46,3 procenta hlasů a zajistila si tak pravděpodobně čtvrtý vládní mandát. Novozélandská strana práce obdržela 35,7 procenta hlasů a její možný koaliční partner, Strana zelených, 5,9 procenta.

K sestavení vlády bude ovšem Novozélandská národní strana pravděpodobně potřebovat populistickou stranu Nový Zéland především, s předběžným ziskem 7,4 procenta hlasů. Její vůdce Winston Peters podle agentury Reuters již vyjádřil přesvědčení, že jeho formace rozhodne o příští vládě. Zopakoval ale zároveň, že jeho strana nebude spěchat s rozhodnutím, zda podpoří Englishovu Národní stranu, která vládla devět let, nebo opoziční Novozélandskou stranu práce.

Předvolební průzkumy předpovídaly těsný souboj mezi Englishem a Ardernovou. Ta se ujala vedení labouristů teprve v srpnu a svou popularitou vyvolala v zemi podle místních médií vlnu "Jacindománie".

English i Ardernová by podle očekávání po svém vítězství oba zachovávali fiskální rozvážnost, liší se ale v názorech na monetární politiku, obchod a imigraci.