Bysta Stalina společně s dalšími ruskými komunistickými lídry, jako jsou například Vladimír Uljanov-Lenin, Leonid Brežněv nebo Nikita Chrusčov, doplnily dnes stávající sbírku v moskevském parku. Až doposud však v takzvané Aleji vůdců stály jen bysty významných ruských monarchů.

Podle ruské vojensko-historické organizace, kterou založil prezident Vladimir Putin, cílem instalace je zachovat ruské dějiny. "Alej vůdců je symbolem kontinuity naší historie, historie bez vyškrtnutých jmen, bez zapomenutých událostí a období," cituje agentura RBK náměstka ruského ministr kultury Alexandra Žuravského.

Samotný Kreml se od výstavy distancoval, mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že o výstavě nevěděl. Média proto odkázal na její organizátory.

V Rusku v minulosti vyvolaly kontroverze nové školní učebnice, v nichž byl komunistický diktátor zobrazován v pozitivním světle, nebo zrekonstruovaná stanice moskevského metra, jejíž stěny zdobí stará sovětská hymna oslavující Stalina.

Ruský prezident Putin se otevřené kritice či uznání sovětského diktátora vyhýbá, nechal však obnovit některé symboly sovětské éry. Zaměřil se přitom spíše na úspěchy komunistického období než na zločiny stalinistických represí. Podle kritiků Kremlu se však vláda snaží Stalinovu osobnost ospravedlnit.

Podle posledních průzkumů Stalinova obliba jakožto silného vůdce v Rusku roste. Květnová studie nestátní sociologické agentury Levada uvádí, že stalinské represe považuje za odůvodněný politický krok až čtvrtina Rusů.

Stalin vedl Sovětský svaz od roku 1924 až do své smrti v roce 1953. Komunisté ho uznávají za vítězství ve druhé světové válce a stvoření Ruska jakožto světové jaderné velmoci. Oponenti však kritizují jeho brutální diktátorský režim, během kterého přišlo o život přes 12 milionů lidí.