"Naše diplomatické snahy neoslabují, zároveň jsme vyhlásili nejsilnější hospodářské sankce proti Kim Čong-unovi. Je vystaven zkoušce a čelí hlasům, které se ozývají ze všech koutů světa," prohlásil Tillerson. Nedávné Trumpovo prohlášení, že Severní Koreu v případě ohrožení zcela zničí, svědčí podle ministra o tom, že odpovědnost za ochranu Američanů bere prezident velmi vážně.

Sám Trump dnes v obvyklé ranní sérii tweetů nevynechal nový osobní útok na Kim Čong-una, kterého v úterním projevu v OSN označil za "rakeťáka na sebevražedné misi". Dnes šéf Bílého domu napsal, že Kim je "očividně šílenec, kterému nezáleží na strádání a zabíjení vlastního lidu". Severokorejský vůdce bude podle prezidenta "vystaven zkoušce jako nikdy dříve".

Americký ministr obchodu Wilbur Ross, který o víkendu míří do Číny, dnes v televizi CNBC pochválil Peking za údajné rozhodnutí zablokovat finanční transakce s KLDR. "Krok čínské centrální banky je důležitý sám o sobě, ale ještě důležitější je jako mocný signál Severní Koreji, že Čína ji už nepodporuje tak ochotně jako dříve," prohlásil Ross.

O údajném rozhodnutí čínských bank přerušit spolupráci se severokorejskými podniky informoval Trump ve čtvrtek. Podle amerických médií ale o takovém kroku zatím nejsou žádné důkazy. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes dokonce Trumpovu informaci označil za nepravdivou.

Lavrov dnes řekl, že vojenská hysterie nevede jen do slepé uličky, ale přímo ke katastrofě. Odsoudil jak americké vojenské výhrůžky, tak severokorejský avanturismus.

Šéf ruské diplomacie se také ohradil proti pokračujícímu Trumpovu tlaku na Írán, s nímž mají mocnosti dohodu o zastavení jaderného programu. Opětovné projednávání dohody by znamenalo fakticky ji už nedodržovat. V této souvislosti vyzval Washington, aby "nemíchal hrušky s jablky".