Dané období podle ní prospěje občanům i podnikatelům. "Během přechodného období budou lidé nadále moci přicházet a pracovat v Británii. Bude ale existovat registrační systém jako nezbytná příprava nového režimu," řekla Mayová.

Premiérka také uvedla, že Británie musí dohodu o brexitu plně začlenit do britského práva a zajistit, že britské soudy na ni budou moci přímo odkazovat. Zdůraznila, že práva občanů EU v Británii budou po odchodu ze společenství plně zaručena.

Během období vyhrazeného pro zavádění nových pravidel by Británie nadále plnila vůči EU své finanční závazky, jejichž výši ale premiérka neuvedla. Brusel požaduje zaplacení celkové částky 60 až 100 miliard eur (1,6 až 2,6 bilionu Kč), což Londýn jednoznačně odmítá.

Británie by neměla zůstávat v Evropském hospodářském prostoru (EHP), protože by to vedlo ke sporům, je přesvědčena Mayová. EHP zaručuje svobodu pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu uvnitř Evropského jednotného trhu, ve kterém jsou kromě členských států EU také Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Do jisté míry má svou účast v něm také Švýcarsko. Mayová odmítla i možnost uzavření podobné obchodní dohody, jakou mají mezi sebou EU a Kanada. Příslušná dohoda, známá pod zkratkou CETA, upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.

Britská premiérka řekla, že během členství v EU se Británie ve společenství nikdy "necítila jako doma". "A zřejmě kvůli naší historii a zeměpisné poloze se nám Evropská unie nikdy nezdála jako nedílná součást naší národní historie tak, jak tomu je mnohde jinde v Evropě," prohlásila.

Mayová podotkla, že rozsáhlé sdílení svrchovanosti, které je "rozhodujícím znakem Evropské unie, umožňuje bezprecedentně hlubokou spolupráci. Ta přináší výhody, ale také znamená, že když jsou země v menšině, musejí někdy přijímat rozhodnutí, která nechtějí, a to dokonce i ta, která ovlivňují domácí záležitosti."

"Směřujeme k novému a kritickému období v historii vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Britové se rozhodli opustit EU a stát se globálním národem uplatňujícím volný obchod, schopným mapovat svou vlastní cestu ve světě," řekla Mayová.

Premiérka také upozornila, že Británie je nadále odhodlána bránit a prosazovat s EU společné hodnoty. "Naše odhodlání bránit stabilitu, bezpečnost a prosperitu našich evropských sousedů a přátel trvá," řekla. Jako příklady, které se dají řešit pouze v partnerství s EU, uvedla masové přistěhovalectví a terorismus.