"Největší podíl na růstu prodejů představuje nárůst prodejů zájezdů," uvádí zpráva. Síť poboček franšízových partnerů Invie se loni rozrostla o deset na 130.

Invia loni založila společnost Invia International, která získala licenci na provozování cestovní kanceláře. Zaměří se také na příjezdový cestovní ruch čínských turistů.

Loňský rok byl pro subjekty v cestovním ruchu těžkým. "Imigrační krize, teroristické útoky v Evropě, na severu Afriky a v Turecku a několik pádů a únosů letadel s turisty negativně ovlivnily poptávku po zájezdech, uvádí dokument.

Loni se stoprocentním vlastníkem Invie stala společnost Rockaway Travel SE, kterou podle obchodního rejstříku vlastní podnikatel Jakub Havrlant. Cestovní skupina Invia v roce 2015 prodala v ČR, Polsku, Slovensku a Maďarsku zájezdy v hodnotě téměř sedmi miliard korun. Skupinu tvoří on-line prodejce zájezdů Invia.cz a další společnosti, mj. Invia.sk, Invia.hu, Invia services či Travelplanet.pl. Cestovní agentura přeprodává zájezdy cestovních kanceláří. Společnosti skupiny prodávají také letenky, ubytování, eurovíkendy a vstupenky na kulturní akce.

Invii letos vypověděly spolupráci dvě největší cestovní kanceláře Fischer a Exim tours. Druhá jmenovaná s ní později smlouvu opět uzavřela za nových podmínek. Mezi velké tuzemské cestovní agentury patří kromě Invie Dovolena.cz, Zajezdy.cz či eTravel.cz.

mdk mal