Americkému ministerstvu financí dává prezidentův nový exekutivní příkaz právo vystavit sankcím jakoukoli zahraniční banku, která vyřizuje finanční transakce spojené s obchodem s KLDR. Restrikce podle Trumpa postihují i severokorejské obchodní a dodavatelské sítě.

"Zahraniční banky budou stát před jasnou volbou: buď budou obchodovat se Spojenými státy, nebo zprostředkují obchod se zločinným režimem v Severní Koreji," řekl Trump při oznamování svého rozhodnutí. "Tento (severokorejský) režim už nadále nemůže počítat s ostatními ve svých obchodních a bankovních aktivitách," dodal.

"Náš nový exekutivní příkaz odřízne Severní Koreu od finančních zdrojů, které jí umožňují vyvíjet ty nejsmrtonosnější zbraně, které lidstvo zná," řekl Trump novinářům před obědem, který uspořádal pro japonského premiéra Šinzóa Abeho a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Americký prezident při kritice Pchjongjangu podstatně zostřil svůj slovník už v úterý, kdy promluvil k účastníkům Valného shromáždění OSN. Řekl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, ty nebudou mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Poděkoval zároveň Číně a Rusku za podporu při prosazení sankcí vůči Pchjongjangu. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho označil Trumpův projev za "štěkání psa".

Rada bezpečnosti OSN počátkem minulého týdne jednomyslně schválila nové sankce proti Severní Koreji kvůli šestému a doposud nejsilnějšímu jadernému testu, který země provedla 3. září. Rezoluce byla již devátou svého druhu od roku 2006 a zakazuje KLDR export textilu, což je druhá největší severokorejská vývozní položka po uhlí. Dále například zakazuje dovoz zemního plynu a kondenzátů do KLDR a omezuje také Severokorejcům dovoz ropy.

Evropská unie hodlá sankce vůči KLDR posílit nad rámec opatření přijatých RB OSN, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na úřední a diplomatické zdroje. Podle ní se na přísnějších hospodářských sankcích předběžně dohodli stálí zástupci členských států.