Pětatřicetielý Philippot, který stojí za dlouhodobou strategií zbavení Národní fronty nálepky neonacistů, v televizní stanici France 2 uvedl, že nehodlá být "zesměšňován". "Ano, samozřejmě, opouštím Národní frontu," řekl muž, který měl v hnutí na starosti strategii a komunikaci, než jej Le Penová ve středu večer zbavila této role a ponechala mu pouze funkci místopředsedy bez konkrétního pověření.

"Řekli mi, že budu místopředsedou pro nic... Poslyšte, nemám chuť být pro smích, nikdy jsem neměl chuť nic nedělat, a tak samozřejmě opouštím Národní frontu," vysvětlil.

"Fronta se (po Philippotově odchodu) zotaví bez obtíží," reagovala podle agentury AFP Le Penová, která prý "není potěšena" jeho odchodem, ale "respektuje" jeho rozhodnutí. Zároveň Philippotovi předpověděla nevalné politické vyhlídky do budoucna. "Všichni ti, kteří se touto cestou vydali a vedli osamělou pouť, zmizeli v nenávratnu," prohlásila.

Rozchod s Le Penovou nastal proto, že Philippot odmítal odstoupit z funkce předsedy svého sdružení Vlastenci (Les Patriotes), přestože mu šéfka Národní fronty dala ultimátum, aby si vybral.

Odchod Philippota, který je zastáncem kontroverzního opuštění eura, by mohl vyvolat další zmatky na krajní pravici. Stranu již začali opouštět jeho stoupenci, včetně europoslankyně Sophie Montelové.

"Národní fronta konečně zažije uklidnění od sektářského extremismu, arogantního a marnivého, který se snažil dát náhubek naší svobodě debatovat," reagoval na Philippotovo prohlášení Louis Aliot, místopředseda strany a životní partner Marine Le Penové.

Philippot, více zaměřený na ochranu zájmů dělníků a chudých vrstev obyvatelstva, byl ve střetu s řadou konzervativních členů Národní fronty, kteří naopak zastávají liberálnější ekonomické postoje a více kladou důraz na boj proti imigraci a islámskému extremismu.

Le Penová nedávno slíbila velké proměny strany, která by dostala nový název a upravila stanovy na sjezdu, plánovaném v příštím roce v březnu. Podle Philippota ale tento záměr v sobě skrývá "strašný návrat k starým démonům".

Pozicí Le Penové otřásla prohra ve druhém kole prezidentských voleb s nynějším prezidentem Emmanuelem Macronem letos v květnu. Stále se ale považuje za nejpříhodnější prezidentskou kandidátku nacionalistů i pro příští hlasování v roce 2022.

Národní fronta v prvním kole parlamentních voleb v červnu obdržela pouhých 13 procent hlasů, což bylo hluboko za očekáváním vzhledem k tomu, že v druhém kole prezidentských voleb dostala Le Penová přece jen více než třetinu hlasů. Podle současných průzkumů se nedaří nacionalistům představovat hlavní opozici proti vládě prezidenta Macrona. Třetina Francouzů za ni považuje spíše levicové radikály z hnutí Nepodrobená Francie neúspěšného prezidentského kandidáta Jeana-Luka Mélenchona. Podporu v tomto ohledu má Národní fronta jen 14 procent dotázaných.