S rozmístěním mírových sil v Donbasu souhlasí Kyjev i Moskva, představy se ale rozcházejí v tom, kde by měly mírové oddíly působit. Rusko ještě nedávno návrhy západních států na povolání mírových sborů na východ Ukrajiny energicky odmítalo. Tlaku Německa, Francie a USA se ale nakonec rozhodlo ustoupit a v Radě bezpečnosti letos v září samo navrhlo mírové oddíly do Donbasu vyslat.

Zatímco Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, aby tyto síly byly povolány k ochraně ukrajinsko-ruských hranic kontrolovaných separatisty, ruský návrh počítá s jejich rozmístěním na frontě oddělující proruské radikály od ukrajinské armády. Zatímco ukrajinský návrh by de facto odřízl "lidové republiky" od ruské podpory, ruský návrh by zakonzervoval donbaské pozice povstalců a uchoval jejich vazby na Moskvu.

Porošenko dnes na schůzi Rady bezpečnosti vyzval generálního tajemníka OSN, aby na Donbas vyslal nejprve "technickou misi" ke zjištění situace. Na základě jejího dobrozdání by pak byly definovány parametry přítomnosti mírových sil. Prezident zopakoval stanovisko Kyjeva, že mírové sbory OSN musejí být vyslány především na rusko-ukrajinskou hranici.

Rada bezpečnosti se rovněž zabývala situací barmských Rohingů vystavených pronásledování a čelících těžké humanitární krizi. Americký viceprezident Mike Pence na zasedání varoval, že exodus uprchlíků může v regionu "zasít semeno nenávisti". Rada bezpečnosti OSN by podle Pence měla podniknout okamžité a rázné kroky, které "by daly naději Rohingům v okamžicích nouze".