Průmyslová zóna Liberec-Jih patří svou rozlohou k největším soukromým investicím svého druhu v Česku. Jejím investorem byla Investorsko inženýrská společnost. "Podmínkou pro investora tehdy bylo, že v případě naplnění zóny z 50 procent musí vybudovat druhou příjezdovou komunikaci," řekl Pieter. Investor ale silnici nepostavil a před několika lety zkrachoval. Tisíce automobilů tak denně komplikují dopravu nejen v ulici České Mládeže, která je krajskou komunikací, ale i v dalších ulicích v blízkosti průmyslové zóny.

Návrh nové trasy vychází z podkladu návrhu nového územního plánu města Liberce. Propojuje okružní křižovatku na konci Průmyslové ulice u areálu firmy DENSO s mimoúrovňovou křižovatkou silnice 35 s Hodkovickou a Minkovickou ulicí. "Vybudování této dvoupruhové komunikace v délce 1,4 kilometru s šířkou jízdních pruhů 3,5 metru umožní druhé přímé, kratší a jednoduší připojení průmyslové zóny Jih v Liberci na silnici 35 ve směru na Turnov a Prahu," dodal Pieter. Do konce roku by podle něj mělo být jasné, zda bude nutný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), což by stavbu nejméně o rok zdrželo.

O trase druhé příjezdové komunikace se v Liberci léta diskutuje. Lidé v okolí plánované trasy se nejvíce bojí toho, že kvůli výstavbě silnice a sběrné komunikace, která dálnici a zónu propojí, přijdou o zelené plochy, kde mohou trávit volný čas. Nově navržená trasa se podle Pietera vyhýbá zástavbě, silnice by měla být komunikací druhé třídy ve správě kraje. Na financování výstavby by Liberecký kraj rád získal dotace. "Jsme ale schopni její výstavbu zafinancovat i sami, i když by to bylo na úkor jiné výstavby a rekonstrukcí silnic," řekl Pieter.

Podmínkou je podle něj změna územního plánu, kterou musí schválit liberecké zastupitelstvo. Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) dnes ČTK řekl, že vznik druhé příjezdové komunikace do zóny je v zájmu města a na strategické změně územního plánu se pracuje. "Máme trochu problémy ohledně krátkých vzdáleností u křižovatek, ale pokračujeme na tom dále," uvedl primátor. Předpokládá, že změnu územního plánu by liberečtí zastupitelé mohli projednat v lednu příštího roku.