Dvě třetiny zámku včetně téměř dvou hektarů pozemků získal kraj od Buštěhradu bezúplatně v říjnu 2010. Tehdejší vedení hejtmanství chtělo z památky vybudovat reprezentační krajské sídlo, z čehož nakonec sešlo. Nyní se má zchátralá část vrátit městu, které ji chce opravit.

"My jsme si prověřovali všechny možnosti, jak bychom mohli se zámkem naložit, převod na město považujeme za nejlepší řešení," uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Poukázala na to, že oprava památky by stála několik desítek až stovek milionů korun a další miliony provoz. Podle ní je účelnější tyto peníze investovat jinde.

Zastupitel za KSČM Pavel Hubený prosazoval podmínku, že Buštěhrad nesmí zámek dál prodat. Připomněl, že kraj vložil 48 milionů korun do rekonstrukce parku. Pokud by město areál obratem prodalo, vznikla by podle Hubeného hejtmanství škoda. Jeho protinávrh ale nebyl přijat.

Krajský radní pro majetek a investice Martin Macháček (STAN) podotkl, že město v minulosti převedlo část zámku na kraj také bez podmínky nezcizitelnosti, a navíc s opravenou střechou. "Domnívám se, že jde o morální nárok města," dodal. Současné vedení radnice podle něj zámek nicméně nemá v úmyslu prodat. Kraj navíc bude moci nadále využívat opravenou zahradu.

Hejtmanství se v uplynulých letech nepodařilo pokročit s opravami. V části, která patří městu, sídlí městský úřad a pokračuje rekonstrukce dalších prostor. Cena oprav se odhaduje přes 100 milionů korun. Podle starostky Buštěhradu Daniely Javorčekové (sdružení Společně) by rekonstrukce měla pokračovat na etapy s pomocí dotací. Prostory mají sloužit například různým spolkům, seniorům, uvažuje se také o oslovení vysoké školy ke spolupráci.

Opravu objektu prosazoval bývalý hejtman Rath, který byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu zámku v Buštěhradu. Pražský vrchní soud rozsudek zrušil, krajský soud bude o případu rozhodovat znovu. Minulé vedení kraje chtělo na opravu zámku využít evropské dotace, avšak kvůli změně dotační politiky to podle bývalého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) nebylo možné.

Ve středních Čechách je 4350 kulturních památek, velké množství je v soukromém vlastnictví. Z toho 76 figuruje na seznamu ohrožených památek. V letošním roce dá kraj na opravu památek přes 12 milionů korun.