Generálního ředitele teplárny nyní zastupuje představenstvo. Podle informací z veřejných zdrojů odstoupil ředitel teplárny Radek Motl na konci července, ve funkci byl dva roky. S ním skončila i ekonomická ředitelka Alena Reiserová. "Bylo to zhruba v průběhu jednoho měsíce. Vím, že není hotová uzávěrka prvního ani druhého čtvrtletí. A je rozpor asi sedm milionů mezi uzávěrkou, kterou schválili akcionáři na valné hromadě, a tím, co je zveřejněno na justici.cz," řekl ČTK zastupitel Pavel Pavel (Jihočeši 2012).

Bývalá ekonomická ředitelka avizovala odchod od dubna. Do funkce nastoupila s tím, že to bude na dobu určitou. "Už dva měsíce jsem říkala, že odejdu, protože mám vlastní firmu a pracovat 15 hodin denně od pondělí do neděle nejde dlouhodobě. Dala jsem přednost svému podnikání, které dělám už víc než 20 let, nejde to časově. Člověk má jenom jeden život, rodinu a chtěl by taky, aby se dožil nějakého normálního věku. To, že potom odešel ředitel, s tím nemělo vůbec co dělat," řekla ČTK Reiserová.

Podle Vondryse je hospodaření firmy za poslední dva roky alarmující. "Pokles obratu dosáhl 80 milionů korun. Nesmyslné (je) utlumení výroby elektrické energie o 58 procent v důsledku neschopnosti vyrobenou energii zobchodovat," uvedl Vondrys. Tyto kroky podle něj v dalších letech zvýší náklady na výrobu tepla a spirálově se zhorší výsledky hospodaření. "Teplárna prudce směřuje k platební neschopnosti. Z toho plyne naše obava, že vedení města přijde brzy s návrhem na odprodej teplárny," uvedl Vondrys.

Informace o prodeji teplárny odmítl místostarosta Jungvirt. Radní podle něj o ničem takovém nejednali. "Nikdy jsme nepřišli s návrhem na prodej teplárny, to je jeho (Vondrysova) rétorika. Jednotlivci přemýšlí o jednotlivých věcech, ale (takové) rozhodnutí rady nikdy nebylo a zatím nic takového není. Odborníci na teplárenství říkají, že tohle odvětví přijde do obrovských problémů. Teplárny jsou ve většině případů zastaralé, nám se povedlo ji ještě předimenzovat: všichni zateplují, snižují náklady a my máme dva obrovské kotle," řekl ČTK Jungvirt.

Teplárna zaměstnává 160 lidí, oproti roku 2015 bylo zrušeno 28 míst, například v administrativě. Podle Vondryse je to "masivní propouštění", kdy úspora na mzdách činí minimálně deset až 15 milionů korun ročně. Průměrná mzda v teplárně loni byla 25.148 korun.

Teplárna Strakonice loni vyrobila podle údajů z výroční zprávy 1191 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 555 TJ méně, a 44.739 megawatthodin (MWh) elektřiny, což byl také pokles z předloňských 104.135 MWh. Prodalo se 27.840 MWh elektřiny, meziročně o 55.801 MWh méně. Provozní výsledek hospodaření stoupl o 3,5 milionu na osm milionů korun.