Hlavní den oslav je 7. říjen, kdy pomocný českobudějovický biskup Pavel Posád odslouží v kostele svatého Tomáše mši. Pomáhat mu budou absolventi gymnázia, kteří se stali kněžími.

"Na dopoledne chystáme souběžně v obou budovách školy prohlídku s programem. Vystoupí studenti a pěvecký sbor Jaroš a připravíme výstavu prací či tabel," uvedl zástupce ředitele Pavel Boucník. Akce bude dále pokračovat v Městském divadle Brno a následně v Kulturním centru Babylon, kde se uskuteční neformální setkání absolventů a studentů gymnázia.

"Oslavy vzniku gymnázia připravujeme každých pět let. Tento rok jsme se rozhodli program obohatit o dary, které jsme gymnáziu nadělili. Je to například oprava fasády budovy gymnázia, vydání almanachu oceněných veršů a próz našich studentů a absolventů nebo trička vytvořená studentem Martinem Modrým," řekl ředitel gymnázia Jiří Herman.

V týdnu od 2. do 6. října plánují zástupci školy i mnoho dalších akcí. Představí se například žáci nižšího stupně gymnázia s muzikálem Jaroška nebo starší žáci s divadelní hrou Koně se přece střílejí. Do sportovního programu se zapojí také superligové florbalové družstvo Bulldogs Brno.

První české gymnázium na Moravě se může pochlubit mnohými významnými absolventy, jako jsou Karel Čapek, Vilém Mrštík, Alfons Mucha či Petr Bezruč. Gymnázium je dnes zaměřené na matematiku a fyziku. Je rozdělené do dvou budov. Původní budovu na třídě Kapitána Jaroše doplňuje druhá v Příční ulici, kam chodí žáci nižšího stupně.