Okres Vádí podle tohoto zdroje už několik měsíců nebyl v rukou provládních sil věrných prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúru Hádímu. Ve středu večer zmíněná elitní jednotka postoupila ze sousední provincie Šabva do správního střediska okresu, které se rovněž nazývá Vádí.

Džihádisté z organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) se z tohoto okresu stáhli bez kladení většího odporu, upřesnil citovaný armádní činitel. Přesunuli se do sousedního okresu ve stejné provincii Abján, v němž mají oddíly Al-Káidy silné pozice.

Během operace vojáci jemenské elitní jednotky zajali sedm lidí podezřelých z příslušnosti k Al-Káidě. Údajně je mezi nimi i pyrotechnik džihádistů jménem Abú Abdalláh, uvedla AFP.

Elitní jemenské síly už začátkem srpna vypudily bojovníky AQAP z provincie Šabva a z tamních ropných lokalit. Pentagon sdělil, že při této operaci pomohly americké speciální jednotky. Washington označuje AQAP za nejnebezpečnější větev teroristické sítě Al-Káida.

Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Hádího, které pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Chaosu, který konflikt v zemi vyvolal, využili k získání svých základen islamisté hlásící se k Al-Káidě.