"Ozbrojenec, který byl opásán výbušninami, se pokusil proniknout do budovy kontrolního stanoviště. Sebevražedný atentátník byl zabit kvůli duchapřítomnosti bezpečnostních složek, jež si poradily i s dalšími radikály," uvedla v prohlášení armáda.

K útoku se krátce nato prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil samozvaný Islámský stát, který uvedl, že se u kontrolního stanoviště vyhodil do povětří sebevražedný atentátník z IS.

Islamisté, jejichž cílem je svrhnout vládu prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do funkce zvolen jako reprezentant islamistického Muslimského bratrstva. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Při útoku bojovníků IS na policejní konvoj na severu Sinajského poloostrova přišlo v pondělí o život 18 egyptských policistů. Šlo o jeden z nejtragičtějších útoků na egyptské bezpečnostní složky na Sinaji od začátku roku. Nejtragičtější útok na egyptské vojáky za poslední dva roky se stal letos v červenci. Při útoku radikálů u hraničního přechodu mezi Egyptem a Pásmem Gazy tehdy přišlo o život 23 vojáků.