Si na úvod hospodářského fóra hovořil o situaci ve světě zhruba 50 minut, pokusný severokorejský jaderný výbuch ale vůbec nekomentoval. Za Peking se tak dosud oficiálně vyjádřilo jen čínské ministerstvo zahraničí, které test odsoudilo a které vyzvalo Pchjongjang, aby se podřídilo rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Si se místo situace na Korejském poloostrově v projevu zaměřil na stav světového hospodářství, které označil za stále ne zcela zdravé. Uvedl, že ekonomická globalizace čelí novým nejistotám, což je výzva především pro rozvojové a nově industrializované státy, ačkoli tyto země vykazují silný hospodářský růst.

Pokud jde o problémy, se kterými se chudý svět musí vyrovnat, čínský prezident zmínil nedostatečnou výživu obyvatel, kdy 700 milionů lidí trpí hladem a konflikty, které nutí obyvatele k nucené migraci. "Dlouhá cesta ke globálnímu míru a rozvoji nebude jednoduchá," dodal Si.

Očekává se, že o Severní Koreji bude Si hovořit na bilaterálním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se uskuteční na okraj třídenního summitu. DPA ale poznamenala, že Si jako hostitel setkání jistě nebude chtít, aby krize na Korejském poloostrově vrcholnou schůzku zastínila.