Původní obyvatelé Austrálie, známí jako Aboriginové, přišli na kontinent zhruba 50.000 let před britskými kolonisty. Vláda se s domorodci už desetiletí snaží dospět ke smíru. V roce 2008 se kabinet domorodému etniku oficiálně omluvil za příkoří napáchaná v minulosti.

Socha byla v Sydney instalována více než sto let poté, co Cook poprvé doplul na australský kontinent. Rozpory nyní vyvolal nápis na podstavci sochy, na němž stojí "Objevil toto území v roce 1770".

"Rozhodně nepotřebujeme udržovat fikci o tom, jak (kapitán Cook) 'objevil' tuto zemi," napsal australský novinář Stan Grant, který se zabývá problematikou domorodého obyvatelstva. Podle něj by nápis na podstavci sochy měli změnit.

Grant přitom komentoval i nedávná vyjádření australského premiéra Malcolma Turnbulla o respektu k domorodcům: "Pokud to (Turnbull) myslí vážně, pak co může být výstižnější než úprava pomníku, který nám říká, že jsme do roku 1770 neexistovali?"

Podle australského historika Keitha Windschuttlea by byl nápis na podstavci sochy adekvátní, pokud by na něm stálo "objevil západní pobřeží Austrálie". "Cook byl vlastně první osobou v dějinách, která procestovala 3200 kilometrů západního pobřeží," uvedl historik, který debatu označil za provokaci.

Podle oponentů je však možné najít i jiný způsob jak veřejně ocenit australské domorodce. "Co je špatného na tom říkat oba příběhy a nepřepisovat historii," řekl televizní komentátor Tim Webster.