Zeť a poradce amerického prezidenta Kushner přiletěl do Káhiry v rámci své blízkovýchodní cesty, jenž má za cíl oživit izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Agentura AP původně napsala, že Egypt zrušil plánovanou úvodní schůzku Šukrího s Kushnerem, zřejmě na protest proti zastavení americké pomoci. Následně ale agentura informovala, že se Šukrí zúčastnil pozdějšího Sísího jednání s Kushnerovou delegací. Ta zahrnuje zástupkyni poradce pro otázky národní bezpečnosti Dinu Powellovou a vyjednávače Jasona Greenblatta, který má na starosti také blízkovýchodní problematiku.

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na dobře informované zdroje uvedla, že Spojené státy se rozhodly zamítnout Egyptu vojenskou pomoc v hodnotě 95,7 milionu dolarů (2,1 miliardy korun) a další podporu ve výši 195 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) odložit. Washington tak prý chce Káhiru potrestat za nerespektování lidských práv a demokratických norem.

Egyptské ministerstvo zahraničí oznámilo, že rozhodnutí USA lituje. V očích Káhiry jde o "chybné posouzení povahy strategických vztahů, které obě země po desetiletí spojují". Krok Washingtonu prý "odráží nedostatek porozumění významu podpory stability a úspěchu Egypta".

Egypt spolu s Izraelem a Jordánskem patří k největším příjemcům americké vojenské pomoci. Egypt a Jordánsko jako jediné arabské státy podepsaly s Izraelem mírovou dohodu. Rozhovory o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu zůstávají pozastavené po neúspěchu americké iniciativy v roce 2014. USA jsou dlouhodobě spojencem Izraele.

Kushner již v rámci své cesty navštívil Jordánsko, Saúdskou Arábii a Katar. Z Egypta odlétá do Izraele, kde má odděleně jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Podle AP se ale neočekává žádný velký průlom.