Ústecký kraj zřizuje 50 standardních středních škol, z toho je 17 gymnázií. "Páteřních středních škol máme 16," uvedla mluvčí. Přesná čísla o naplněnosti nastupujících prvních ročníků bude kraj znát až v polovině listopadu. "Bezpochyby budou na většině středních škol ještě volná místa," uvedla mluvčí. Jednotné přijímací zkoušky se letos konaly do maturitních oborů vzdělávání.

Zatímco gymnázia o studenty nemají nouzi, některé učňovské školy musely v minulosti obory zavírat. Právě na podporu učňovského školství se kraj v posledních letech zaměřil. Formou stipendií pro studenty podporuje vybrané obory. "Díky tomuto programu se podařilo počty žáků v těchto oborech stabilizovat, někde evidujeme i nárůst," uvedla mluvčí.

Mezi obory, ve kterých mohli žáci v minulosti získat stipendium, byl například čalouník, instalatér, klempíř, tesař, řezník-uzenář, strojní mechanik, zedník a obor aplikované chemie. Podporou vybraných oborů chce kraj pomoci zaměstnavatelům, kteří si v regionu stěžovali na nedostatek řemeslníků na trhu práce.

Přestože v Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi, přibývá zaměstnavatelů, kteří si stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Některé firmy tak začaly spolupracovat přímo se středními školami a studentům nabízí praxi nebo brigádu.

Radní mimoto nyní schválili podporu výchovně vzdělávacího procesu v zemědělských oborech ve výši 126.610 korun a příspěvek na dojíždění na základě žádosti škol ve výši 516.000 korun.