V prvním kole odevzdalo podle informací z krajského úřadu zápisové lístky 3472 studentů, což bylo o sedm víc než loni. Z toho pětina studentů míří na gymnázia včetně těch osmiletých a šestiletých. Obor zakončený maturitou si zvolilo 1643 studentů, o 42 méně než před rokem. Dalších 1092 dětí nastoupí na obory zakončené výučním listem, před rokem jich bylo o 24 víc. "Je vidět, že preference studentů s mění jen minimálně," poznamenala mluvčí úřadu. Některé střední školy vyhlašovaly ještě druhé kolo přijímacích zkoušek, u učebních oborů často tento proces běží až do konce prázdnin, a tak podle ní ještě nejsou čísla konečná.

Jednotné přijímací zkoušky nebyly v Libereckém kraji ničím novým, tento způsob testování zavedl kraj už před osmi lety. K těm státním jsou ale výhrady. "Z pohledu ředitelů je nový model více administrativně náročný. Při přípravě jednotných zkoušek jsme také navrhovali, aby součástí byly i obecné studijní předpoklady, neboť nejen u odborných škol, ale i gymnázií jen didaktický test z českého jazyka a matematiky nepostačuje," řekla Žitná. Právě test studijních předpokladů jednotné přijímací zkoušky v Libereckém kraji v minulosti zahrnovaly a jednotné přijímačky se vztahovaly také na umělecké školy.

Letošní přijímací zkoušky se v Libereckém kraji lišily od předchozích i tím, že nebyla stanovena minimální hranice bodů nutná pro přijetí ke studiu. Kraj to ani ředitelům nedoporučoval. "V předchozích letech jsme měli nastavenu minimální bodovou hranici u gymnázií, ta vycházela z dlouhodobého systému přijímacích zkoušek, které zajišťoval kraj. V letošním roce se poprvé v kraji konaly přijímací zkoušky v novém modelu organizované Centrem pro zjišťování výsledků ve vzdělávání. A vzhledem k tomu, že nebylo možné předem ani odhadovat, jak budou výsledky rozloženy, bylo by stanovení jakékoli hranice rizikové," vysvětlila důvody Žitná.