"To, co se stalo v Charlottesville, zasáhlo samotnou podstatu Ameriky. Dnes v noci celá tato hala přistupuje jednotně k ráznému odsouzení gaunerů, kteří šířili zášť a násilí," prohlásil podle agentury AP Trump v úterý večer místního času (dnes nad ránem SELČ) před účastníky mítinku.

"Jsou to opravdu nečestní lidé. Jsou to zlí lidé. Já si opravdu myslím, že nemají rádi naši zemi," řekl prezident o původcích násilností v Charlottesville. "Jedinými, kdo těmto nenávistným skupinám poskytují platformu, jsou média," dodal.

Trump přitom odsoudil "nečestná média", která podle prezidenta lživě vyložila jeho reakci na násilnosti. Za dřívější prohlášení, že vina leží na obou stranách, kritizují Trumpa nejen demokraté, ale i jeho republikáni.

Trump dále naznačil, že chce omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Šerif v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům. V říjnu má být vynesen rozsudek a Arpaiovi hrozí půlroční vězení.

Prezident na shromáždění prohlásil, že Arpaio "bude v pořádku". Řekl ovšem, že milost nevydá dnes, protože nechce vzbudit kontroverze. Starosta Phoenixu Greg Stanton před týdnem vyzval Trumpa, aby návštěvu města kvůli tragickým událostem v Charlottesvillu odložil. Uvedl také, že milost pro Arpaia, pokud ji šéf Bílého domu oznámí ve Phoenixu, jen vyvolá další neklid.

Trump rovněž hovořil o situaci na Korejském poloostrově, o budoucnosti Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) či o svém slibu postavit na hranicích s Mexikem zeď.

Vzhledem k hrozící rozpočtové bitvě v americkémm Kongresu Trump pohrozil, že je ochoten riskovat i pozastavení činností vládních orgánů, jen aby umožnil financování zdi. "Kdybychom museli zastavit činnost naší vlády, tu zeď postavíme," řekl s tím, že je to vzkaz demokratickým obstrukcím. Dodal, že demokraté svým postojem ohrožují americkou bezpečnost. "Američané hlasovali pro kontrolu imigrace. Budeme mít zeď," prohlásil Trump v projevu, který trval 80 minut.

O dohodě NAFTA, jejíž podmínky Trump považuje pro USA za nevýhodné, prezident řekl, že Washington ji nakonec zřejmě vypoví. Upozornil ale, že se ještě nerozhodl.

Na téma KLDR se Trump vyjádřil mírně optimisticky. "Respektuji fakt, že nás začíná respektovat," řekl na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una. "A možná, ale také možná ne, se může stát něco pozitivního," dodal.

Policie po skončení Trumpova projevu slzným plynem rozháněla demonstraci prezidentových odpůrců poté, co někteří lidé házeli kameny a láhve. Zatčeny byly čtyři osoby, uvedla šéfka místní policie Jeri Williamsová.

Na transparentech demonstrantů byla hesla jako "Toxický Trump" nebo "Zavřete ho!", na jiných se objevila Trumpova fotografie s přimalovaným hitlerovským knírkem.

Jeden z prezidentových příznivců, bývalý policista Randy Hutson, si na projev v místním kongresovém centru vystál sedmihodinovou frontu. "Je to první prezident v mém životě, u něhož cítím, že hovoří upřímně a ze srdce," citovala Hutsona AP.

Venkovní teploty se v úterý ve Phoenixu blížily čtyřicítce a podle mluvčího místních hasičů Roba McDadea bylo v souvislosti s vedry do 18:00 místního času ošetřeno 48 lidí, většinou kvůli dehydrataci. Dvě ženy byly převezeny do nemocnice. Kvůli přehřátí museli být ošetřeni také dva policisté.