"Potýkáme se s poklesem důvěry, protože jsme svědky toho, že teroristické organizace mají v Pákistánu volné ruce, aby plánovaly a prováděly útoky proti americkým vojákům a americkým představitelům v Afghánistánu a aby v Afghánistánu narušovaly mírové úsilí," řekl Tillerson.

Pákistán proto podle šéfa americké diplomacie musí změnit svůj dosavadní přístup. "Jsme připraveni s nimi spolupracovat, pomoci jim chránit se před teroristickými organizacemi," řekl Tillerson. "Chystáme se podmínit naši podporu Pákistánu a naše vztahy s nimi podle výsledků, které v této oblasti dosáhnou," dodal.

Tillersonovo prohlášení následuje jen krátce poté, co americký prezident Donald Trump v pondělí ohlásil novou strategii v Afghánistánu. Trump bez upřesnění uvedl, že USA posílí v této islámské zemi svou vojenskou přítomnost a že další postup zde nebude založen na časových plánech, ale na podmínkách na bojišti.

Trump v projevu rovněž kritizoval Pákistán za to, že poskytuje útočiště teroristům. Zemi také pohrozil snížením americké finanční podpory. Pákistánské ministerstvo zahraničí pak dnes v prohlášení uvedlo, že americká prohlášení jsou matoucí, neboť ignorují fakt, že Pákistán patří k největším světovým obětím terorismu.