"Ministerstvo financí bude nadále zvyšovat tlak na Severní Koreu tím, že bude cílit na ty, kteří podporují vývoj jaderného a balistického programu, a izoluje je od amerického finančního systému," uvedl dnes americký ministr financí Steven Mnuchin.

"Je nepřijatelné, aby tyto osoby nebo podniky v Číně, v Rusku nebo jinde umožňovaly Severní Koreji generovat příjmy využívané k vývoji zbraní hromadného ničení," dodal Mnuchin.

Opatření Washingtonu se mimo jiné týkají tří čínských společností, které jsou podle americké vlády odpovědné za dovoz severokorejského uhlí za téměř půl miliardy dolarů. Ruské subjekty se podle ministerstva podílely na poskytování ropy KLDR.

Mezitím u Korejského poloostrova pokračují americko-jihokorejské vojenské manévry za účasti desítek tisíc vojáků. Severní Korea dnes pohrozila "nelítostnou odplatou" za toto cvičení, které Soul a Washington zahájily v pondělí. Velitelé americké armády ale odmítli výzvy, podle nichž by měli každoročně pořádané manévry omezit.

Severokorejský diplomat Ju Jong-čchol na dnešní konferenci o odzbrojení pořádané pod záštitou OSN prohlásil, že KLDR nehodlá o svém jaderném arzenálu vyjednávat. "Opatření přijatá Severní Koreou, která mají posílit severokorejský jaderný arzenál a vyvíjet mezikontinentální rakety, jsou ospravedlnitelným a legitimním prostředkem sebeobrany tváří v tvář stávajícím očividným hrozbám," uvedl.

Rada bezpečnosti OSN už 5. srpna kvůli dvěma červnovým raketovým zkouškám uvalila na KLDR sankce, které mohou snížit roční výnos severokorejského exportu až o třetinu.