Novela začala platit od 1. července. Budoucím lékařům nařizovala, aby byli přihlášení do studijního oboru už 30. června. Bez přihlášky nedosáhnou na pracovní místo, kde mají vykonávat povinnou tříletou praktickou přípravu.

První část vzdělání mají všichni lékaři společnou, poté si vybírají specializaci. Ministerstvo u oborů, jejichž praxe není možné absolvovat v nemocnicích, dotuje studentům takzvaná rezidenční místa v ambulancích odborníků. Týká se to praktického lékařství, ale také například budoucích pediatrů, gynekologů nebo psychiatrů.

"Legislativou předepsané termíny nedaly zhruba stovce budoucích praktických lékařů, a také některým dalším školencům z jiných oborů, kterých se dotační program týká, dostatečnou možnost včas zareagovat a přihlásit se o dotaci," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podmínkou pro přijetí zájemce o takzvané rezidenční místo je totiž podle novely zákona to, aby byl přihlášený do specializačního studijního oboru na vysoké škole do konce června. Někteří ale promovali až v červenci a v době uzavření přihlášek ještě neznali číslo svého diplomu, které je k přihlášce nutné. Ministerstvo jim přihlašování prodlouží, podmínky zveřejní v září.

"Většina lékařů standardně nastupuje na rezidenční místa 1. září, tak to nemusí situaci zcela řešit," řekl na dotaz ČTK Býma. Podle něj navíc není jasné, jestli budou platit stávající výběrová řízení nebo bude muset být další. Podle něj je třeba, aby metodika k překlenovacímu programu byla hotová už na konci srpna.

Novela zákona o specializačním vzdělávání lékařů platná od letošního července především navýšila počet základních studijních oborů a naopak snížila o tři počet specializací. Samostatně už například není možné studovat praktické lékařství pro děti a dorost, obor je součástí pediatrie.

Dále zákon nově stanovuje základní vzdělání lékaře na 2,5 roku místo současných dvou. Novela také upřesňuje výkon odborného dohledu nad neatestovanými lékaři při jejich praxi a podmínky uznávání aprobace cizinců ze zemí mimo EU.