"Nebude bezpečnostní spolupráce, otevřené ambasády ani žádná role pro státy, jež tvrdí, že usilují o řešení (syrské krize), dokud tyto země nezruší styky s terorismem. Nejsme v izolaci, jak si tyto země myslí a jak je k tomu vede jejich arogance," řekl Asad před diplomaty v Damašku.

Svá zastupitelství v Damašku uzavřely USA a další západní země, když v Sýrii v roce 2011 začal občanský konflikt. Letos v květnu se v panarabském listu Al-Haját objevila informace, že francouzský prezident Emmanuel Macron uvažuje o obnovení zastupitelského úřadu, což ale Paříž popřela. Francie patří k zemím, jež stojí za oponenty Damašku a požaduje Asadovo odstoupení.

ČR své velvyslanectví jako jediná země Evropské unie v Damašku ponechala a tento úřad zastupuje i americkou diplomacii. Praha udržení velvyslanectví v Damašku nepovažuje za zvyšování legitimity Asadova režimu.

Syrský prezident dnes také řekl, že se sice jeho země ubránila plánům Západu sesadit ho, ale armáda zatím nad povstalci nezvítězila a boje pokračují. Břemeno války podle něj Sýrii pomohly ulehčit spojenecké Rusko, Írán a libanonský Hizballáh. Ocenil Rusko za to, že pomáhá vyjednávat místní příměří v různých částech Sýrie, a naopak kritizoval americký plán dohodnout se s Ruskem na vytvoření bezpečných zón v Sýrii, jak to navrhl americký prezident Donald Trump. Podle Asada by tak vznikla pouze bezpečná místa pro teroristy. Asad také ujistil, že pokud se politických, ekonomických a kulturních vztahů týká, bude se Sýrie orientovat na Východ.

Asadova poradkyně Busajna Šaabanová tento týden prohlásila, že syrská válka se chýlí ke konci. Jedním z důkazů je podle ní to, že Sýrie letos poprvé od zahájení bojů uspořádala v Damašku regionální veletrh. Syrská televize dnes ale informovala o útoku na vstupní bránu veletržního areálu. Syrské sdělovací prostředky tvrdí, že při něm bylo několik osob zraněno, avšak exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že zásah nepřežilo šest lidí. Zraněna je asi desítka osob a stav některých je vážný.

Informaci o mrtvých agenetuře AFP potvrdil i nezávislý bezpečnostní zdroj ze Sýrie. Areál je na jihovýchodě syrské metropole, naposledy se jeho brány otevřely v roce 2011. Podle agentury Reuters se výstavy účastní místní i zahraniční podnikatelé ze 45 zemí.