"Erdoganovo neustálé vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí je něco, co jasně odmítám," řekl v rozhovoru pro německý list Die Welt Kurz, který je v říjnových volbách kandidátem rakouských lidovců na kancléře.

Erdogan se před několika dny nechal slyšet, že němečtí občané tureckého původu by neměli dát hlas nepřátelům Turecka. K těm prezident řadí křesťanskodemokratickou kancléřku Angelu Merkelovou, šéfa koaličních socialistů Martina Schulze i opoziční Zelené. Vůči jeho výzvám se kromě šéfa německé diplomacie ohradila i samotná kancléřka.

"Prezident Erdogan se snaží zmanipulovat turecké komunity zejména v Německu a Rakousku," řekl také Kurz, podle kterého se turecký prezident snaží "vnášet do EU konflikty z Turecka".

Agentura Reuters připomíná, že vztahy mezi Evropskou unií a Ankarou se zhoršují od loňského nezdařeného pokusu o vojenský puč v Turecku. Mezi 50.000 zadrženými jsou i občané EU, z nichž někteří mají zároveň turecké občanství.

Poslední dny před letošními volbami v Nizozemsku poznamenaly násilné protesty tamních stoupenců Erdogana. Němečtí činitelé se obávají, že něco podobného by se mohlo opakovat i v Německu.

Turecko i nadále oficiálně zůstává kandidátem na členství v Evropské unii, jednání o této věci ale fakticky zamrzla. Podle Kurze by je měl Brusel úplně zastavit. "Základní podmínkou pro přístupová jednání ... je dodržování demokracie a lidských práv. A to už dlouhou dobu není případ Turecka," řekl Kurz.