Abádí informoval o začátku ofenzivy v televizním projevu. "Říkám členům Islámského státu, že nemají jinou možnost než se vzdát. Jinak budou zabiti," prohlásil premiér.

Po skončení bojů o Mosul irácká vláda uvedla, že příštím cílem bude osvobození Tall Afaru, kam prchali bojovníci IS z osvobozených částí Iráku. Tento týden irácké letectvo začalo s nálety na Tall Afar, které měly cílit na velitelství a skladiště Islámského státu.

Irácká armáda odpoledne oznámila, že vojsko dnes dobylo pět vesnic východně od města. Odhaduje se, že uvnitř a v blízkosti Tall Afaru je 10.000 až 50.000 civilistů. Od dubna z města, v němž v minulosti žilo 200.000 lidí, podle OSN uprchlo 49.000 osob. Kvůli bojům o Mosul je v táborech v severním Iráku a jinde rozptýlen téměř milion lidí.

Několik hodin před Abádího vystoupením irácké letectvo na město shodilo letáky s výzvami k opatrnosti. "Připravte se, bitva začíná a vítězství se blíží," stálo na nich. Armáda a šíitské milice Tall Afar odřízly od původního území obsazeného IS už v červnu. V jeho okolí jsou také kurdské milice a dobrovolníci.

Irácká armáda odhaduje, že je ve městě na 2000 členů IS. Vojsko počítá s tím, že je čeká tvrdý boj, i když tajné služby uvádějí, že mnoho bojovníků IS je vyčerpáno mnohaměsíčními boji a bombardováním a že IS má problémy se zásobováním. "Rozvědky hlásí, že zbylí bojovníci jsou převážně Arabové z jiných zemí se svými rodinami, a to znamená, že budou bojovat až do konce," sdělil irácký plukovník Karím Lamí. Sdělil také, že většina ulic v Tall Afaru je široká, což umožní nasazení tanků a obrněných vozů. Úzké ulice jsou jenom v jedné části města, kde zřejmě armádu čeká boj od domu k domu, jako tomu bylo v mosulském starém městě. Armádní mluvčí řekl, že prioritou je stále ohled na civilisty.

Generál Jeffrey Harrigian z mezinárodní koalice, která pomáhá irácké armádě leteckými údery na IS, řekl, že koaliční letadla budou postupující iráckou armádu pravidelně podporovat. V minulých čtrnácti dnech útočila koalice na asi 15 míst v blízkosti Tall Afaru. Americká armáda upozornila, že hornatý terén poblíž města usnadňuje IS ukrýt své odstřelovače, což zvyšuje potřebu udržet letecký pohled na situaci.

Islámský stát dnes prostřednictvím své agentury Amak oznámil, že jeho lidé s úspěchem zaútočili na automobily šíitských milicí východě i západně od města.

Islámský stát začal obsazovat sever Iráku a také Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na obsazených územích chalífát. Před příchodem IS měl Tall Afar asi 200.000 obyvatel.

Islámský stát je v Iráku přítomen ještě v Havídži, která leží 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk, a také na některých místech západní provincie Anbár, zejména poblíž syrské hranice.