Arabští šéfdiplomaté ocenili roli USA v podpoře míru mezi Izraelem a Palestinou. Zároveň ale vyzvali americkou vládu, aby v blízké budoucnosti zintenzivnila snahy o oživení jednání mezi oběma zeměmi. Trojice ministrů to uvedla ve společné prohlášení, z něhož citovala agentura AFP.

Arabští šéfdiplomaté podle serveru Ahram Online sdílejí přesvědčení, že nedořešené spory mezi Izraelem a Palestinou představují hlavní zdroj nestability na Blízkém východě. Trojice dodala, že Izrael se má zdržet jednostranných kroků a respektovat právní a historické náležitosti jeruzalémské mešity Al-Aksá. V souvislosti s ní docházelo minulý měsíc ke střetům mezi Palestinci a izraelskými silami.

Rozhovory o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu zůstávají pozastavené po nezdaru americké iniciativy v roce 2014. USA jsou dlouhodobě spojencem Izraele. Egypt a Jordánsko jako jediné arabské státy podepsaly s Izraelem mírovou dohodu.

Očekává se, že na Blízký východ brzy dorazí delegace z Bílého domu. Jejím členem bude i Jared Kushner, zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle Bílého domu by měl Kushner hledat cestu k přímým mírovým rozhovorům mezi Izraelci a Palestinci. Předpokládá se, že se kvůli tomu sejde s vůdci šesti blízkovýchodních zemí.

kan